Terug naar nieuwsoverzicht

Het afgelopen jaar experimenteerde supermarktketen Lidl in twintig winkels met de voedselverspillingsproef ‘Verspil mij niet, ik ben nog goed’. Vanaf vandaag wordt dit uitgebreid naar al haar Nederlandse winkels.

Artikelen die alleen vandaag nog te eten zijn, liggen voor een klein bedrag in de schappen. Zo kosten kaas, brood en melk 25 eurocent en vlees, vis en vegaproducten 50 eurocent. Groenten en fruit zijn te koop via de app Too good to go, in een box van 2 kilo voor 2,99 euro. Dit meldt de supermarktketen op AD.nl.

Dit betekent volgens Quirine de Weerd van Lidl dat de proef van vorig jaar geslaagd is. “Het aanbieden van producten voor een kwartje leidde gemiddeld tot een derde minder voedselverspilling per filiaal. We hebben wel besloten om het bedrag voor vis, vlees en vega te verhogen naar 50 eurocent.” Uit de proef komt volgens haar dat klanten niet de overige producten links laten liggen. “Dit valt erg mee, we denken dat we eerder andere doelgroepen bereiken”, zegt ze tegen het dagblad.

Minder voedselverspilling

Het eten dat overblijft, probeert de keten zo veel mogelijk te recyclen. Zo wordt niet-verkocht brood retour gestuurd naar de bakkerij. “Een deel hiervan wordt opnieuw gebruikt voor brood en van een ander deel wordt diervoer gemaakt, onder meer voor kippen”, zegt De Weerd. Vlees, groente en fruit worden vergist en omgezet in biogas en een deel gaat naar de voedselbank. Volgens haar ligt Lidl “goed op koers” om het doel van 50 procent minder voedselverspilling ver voor 2030 te halen.

Bron:ad.nl

Contact opnemen