Terug naar nieuwsoverzicht

Eén derde van alle kinderen wereldwijd lijdt aan loodvergiftiging. Unicef wijst illegale en gevaarlijke recycling aan als één van de oorzaken.


Het sorteren van giftige accu’s met loodzuur in Kenia.
Foto: Blacksmith Insitute

Uit het onderzoek The Toxic Truth van Unicef en milieuorganisatie Pure Earth blijkt dat 800 miljoen kinderen in de wereld een loodgehalte van 5 microgram of hoger in hun bloed hebben. Dat is genoeg om te spreken van een loodvergiftiging. Dit kan leiden tot permanente hersenschade en zo tot leer- en gedragsproblemen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor loodvergiftiging. In lage- en middeninkomenslanden wordt lood vaak illegaal en gevaarlijk gerecycled. Als voertuigaccu’s onvoorzichtig geopend worden, kan er zuur en loodstof in de grond terecht komen. Door het verbranden van teruggewonnen lood in openluchtovens, komen er giftige dampen in de lucht terecht. Voor het recyclen van voertuigbatterijen bestaan in deze landen vaak geen duidelijke regels, wat maakt dat 50 procent van het recyclen onveilig gebeurt.

Daarnaast kunnen conservenblikken, cosmetica, medicijnen, speelgoed en andere producten hoge loodpercentages bevatten. Ook ouders die door hun beroep met lood in contact komen, brengen onbewust lood mee naar huis in hun kleding of aan hun handen.

In Nederland hebben bijna 60.000 kinderen loodvergiftiging. Hier komt dit vooral door loden waterleidingen.

Maatregelen

Unicef en Pure Earth pleiten voor dringende maatregelen om gevaarlijke praktijken af te schaffen en illegale en onveilige recycling van loodzuurbatterijen aan te pakken. De eerste stap is mensen met de cijfers uit het nieuwe rapport bewust maken van de omvang en de impact van het probleem, aldus de organisaties.

Bron: Afvalonline

Contact opnemen